Slováci opäť vyťahujú postupové kalkulačky. Čo sa musí udiať, aby sme sa dostali do štvrťfinále?


Foto: Slováci opäť vyťahujú postupové kalkulačky. Čo sa musí udiať, aby sme sa dostali do štvrťfinále? Foto: iStock, SZĽH/Samo Galica

Po prehratom zápase s Lotyšmi museli Slováci po roku päť oprášiť svoje postupové kalkulačky. V prípade, ak náš nastávajúci zápas so Švédskom prehráme a Lotyši výberu NHL uchmatnú všetky tri body, sa môžeme so štvrťfinále rozlúčiť.

Pre istý postup našich chlapcov do reprezentácie tak musia Lotyši stratiť aspoň jeden bod. Pred výberom Baltov tak stojí ťažká skúška v podobe výhry v riadnom hracom čase. Ak sa im tento zápas vydarí, postup Slovenska ešte stále nie je stratený.


Ak sa skóre v skupine vyrovná, s Lotyšmi sa ocitneme na rovnakej bodovej úrovni dvanástich bodov. Kvôli výhra vo vzájomnom zápase by však na postup bolo favorizované práve Lotyšsko. V takomto scenári by naši reprezentanti museli v zápase s favoritom skupiny - Švédskom uchmatnúť aspoň jeden bod.

Zdroj: IIHF

Kto Slovensku skríži cestu vo vytúženom štvrťfinále?

Ak sa postup v osudových zápasoch, ktoré sa odohrajú už tento utorok, vyvinie podľa našich predstáv, Slovenský výber bude s najväčšou pravdepodobnosťou do štvrťfinále postupovať zo štvrtého miesta B-skupiny, karty sa však ešte v nadchádzajúcich zápasoch môžu zamiešať.


Ak však prijmeme scenár, podľa ktorého do ďalšej vyraďovacej fázy postúpime aj napriek prehre so Švédskom, vo štvrťfinálovom zápase nás bude čakať skúška ohňom v podobe zápasu s lídrom pražskej A-skupiny. 

Na ľade pražskej arény sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou stretneme s výberom Kanady alebo s výberom nášho západného suseda, domácej Českej republiky. To, kto povedie tabuľku pražskej A-skupiny však ešte stále nie je rozhodnuté. Jednotka z pražského ľadu sa ukáže až po utorkovom zápase o 16:20, kedy sa obaja favoriti stretnú zoči voči. Našim súperom tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou práve víťaz tohto zápasu. 

Zdroj: IIHF

Šampionát plný prekvapení

Napriek akýmkoľvek predpovediam však nie je ešte nič isté. Ani tento šampionát sa neobišiel bez šokujúcich prekvapení, ktoré zaskočili aj tých najväčších odborníkov na svetový hokej. O svoje miesto na šampionáte sa pobil aj outsider Rakúsko, ktorý v zápase s Kanadou favorita potrápil nad jeho možnosti a očakávania. Napriek prehre Rakúska sa tabuľkovo veľmi rozdielne tímy stretli v predĺžení, ktoré po tretej tretine nastalo po vyrovnaní stavu na 6 - 6 zo strany Rakúska.

Rakúšania prekvapili aj národný výber Fínska, ktorých v minulo štvrtkovom dueli porazili so stavom 2 - 3. Svojim výkonom ukázali, že aj outsider môže ľahko potrápiť favorita. V tomto prípade by s podobným scenárom mohli skončiť aj nadchádzajúce a rozhodujúce duely v ostravskej B - skupine, kde by sme mohli zvíťaziť nad favorizovaným Švédskom. Horší scenár by nás čakal v prípade. Ak by po sérii prehier prelomenej zápasom so Slovenskom prekvapil aj výber Lotyšov v zápase s favoritom skupiny - USA.

Zdroj: SZĽH/Andrej Galica (upravené Bratislavak/ Kristián Korem)