Zvolenčania si uctili pamiatku činorodého podnikateľa Jozefa Klementa pamätnou tabuľou


Foto: Zvolenčania si uctili pamiatku činorodého podnikateľa Jozefa Klementa pamätnou tabuľou
Galéria: 3 fotky
Foto: Jozef Sliacky

V prvý deň tohto roka preletela Zvolenom i celým Slovenskom smutná zvesť. Vo veku 70 rokov podľahol ťažkej chorobe Jozef Klement, zakladateľ a majiteľ renomovanej firmy Klemo. Mnohí Zvolenčania ho spoznali ešte z prednovembrových čias, ale do širšieho povedomia vošiel po zmene politických a spoločenských pomerov, keď sa rozhodol pre podnikanie.

Jeho podnik v blízkosti centra Zvolena nebol iba dielňou na razítka a rôzne reklamné predmety, ale aj miestom stretávania umelcov, ktorých Jozef Klement podporoval, poskytol im priestor na výstavy či na koncertné vystúpenia. Všetci, ktorí ho poznali, o ňom hovorili a hovoria ako o človeku s veľkým srdcom.

“Svojou energiou, starostlivosťou a schopnosťou spájať bol dôležitým pilierom miestnej komunity,” napísal pri tejto smutnej príležitosti banskobystrický župan Ondrej Lunter na sociálnej sieti. Vďaka nemu vznikol projekt Nezabudnutí susedia, cez ktorý ľudia vo viac ako sto mestách a obciach naprieč našou krajinou čítajú každoročne mená obetí holokaustu a ich záchrancov, aby sa na nich nikdy nezabudlo.”



Hoci sa Jozef Klement narodil osem rokov po druhej svetovej vojne, ako človek i ako popredný predstaviteľ Židovskej náboženskej obce citlivo vnímal a ctil si obete holokaustu. Patrí mu zásluha na obnovení židovského cintorína vo Zvolene ako pietneho miesta.

V piatok 26. apríla si pamiatku Jozefa Klementa uctili jeho priatelia a známi odhalením pamätnej tabule na budove, kde sídli firma, ktorú založil a viac ako tri desaťročia viedol.