Študenti Evanjelického Gymnázia v Tisovci si založili vlastnú firmu. Ako o sebe píšu na webovej stránke, Greenture je inovatívna spoločnosť, ktorú tvorí kolektív 24 ambicióznych študentov. Sú odhodlaní pracovať a ukázať svoje schopnosti.
Špecializujú sa na výrobu ovsených kaší, no v budúcnosti plánujú ponuku rozšíriť. Zatiaľ predávajú 10 druhov kaší, každá má aj svoju bezlepkovú verziu. Cieľom firmy je zvýšiť povedomie o zdravom životnom štýle, ako aj o moringe, ktorá tvorí hlavnú zložku produktov. Chcú tiež ukázať, aké efektívne je nahradiť bežné kaše ich výrobkami.
„Ovsené kaše Greenture nie sú len chutné, ale aj bohaté na živiny, ktoré poskytuje moringa - prírodný zázrak plný vitamínov a minerálov. Našim zámerom nie je len nasýtiť ľudí, ale aj šíriť povedomie o zdravom stravovaní a životnom štýle prostredníctvom aplikácie, ktorú sme vytvorili ako doplnok k nášmu hlavnému produktu,“ píšu študenti.
Primárnou cieľovou skupinou produktu sú študenti, zároveň však veria, že produkt zaujme aj širšiu verejnosť. „Pri tomto úsilí nezabúdame na náš záväzok voči udržateľnosti a ekológii. Je pre nás kľúčové, aby ľudia venovali pozornosť svojmu zdraviu, a našou činnosťou ich k tomu chceme motivovať,“ zdôrazňujú študenti.
Firmu sa im podarilo založiť na konci minulého roka vďaka podpore neziskovej organizácie. Rovnakú šancu založiť svoj projekt dostávajú každí štvrtáci. Ako uviedli pre portál MY Novohrad, od začiatku sa zameriavali na výrobky s jedlom a premýšľali, čo tak asi majú ľudia radi. Zároveň sa zaoberali myšlienkou zdravého životného štýlu.
Študentom tak jedného dňa napadlo, že môžu vyrábať moringové raňajkové kaše s rôznymi príchuťami. Stali sa tak jedinou firmou na Slovensku, ktorá moringu spojila s ovsenými a pohánkovými kašami a spravila z nej hlavnú prísadu.
Kaše vyrábajú v jednej miestností v škole a podľa slov študentov je všetko hygienicky opatrené. „Samotná výroba je pomerne jednoduchá. Základom verzie v lepkovom prevedení sú ovsené vločky, v bezlepkovom pohánka. Pridávame jahody, maliny, čučoriedky, kokos, orechy, chia semienka a stéviu. V lepkovej verzii doplníme čokoládu a sušené mlieko. Kaše zabalíme do obalov, ktoré si tiež vyrábame sami,“ prezradili študenti pre MY Novohrad.